The experience of studying at the Kaplan Institute

TechNews Writer
Pronouns
(He/Him)
Fri Nov 02, 2018

So, here’s the scene. We are running on a tight deadline. Case study scheduled to be delivered at the end of the month. Managing everyone’s time is a big constraint. Content to be put in the slides. But wait, where is the content? How do we fill up the slides with our findings? We are falling short of ideas and we just hope for a divine intervention to happen. And suddenly we realize, let's go to the place where we can achieve ultimate tranquility…Ehh…not to a mountaintop or something but a place where we can think peacefully, achieve knowledge, and come up with ideas. The library comes to my mind when I tick all the criteria that I would like to have. But there was something else in our minds.

That’s where we all thought "let’s check out the new place," the newly opened Kaplan Institute. So here we are, standing outside the Kaplan Institute in search of knowledge and wisdom to solve the case study. But just as in movies where all those who achieve have to pass through some hurdles, we experienced some of them as well. Entry into the building itself was the biggest hurdle. Luckily for us, a gentleman inside helped us to get in.

Just to give a brief introduction to the Kaplan Institute, it looks really great. The ambience, the lighting, the way everything is positioned inside, all of it really looks so inspiring that you are really confused about where you should start looking for a place to begin your project. That’s what we faced when we stepped in. Finally roaming all around on the first floor, we narrowed down on a place where we could find a couple of white boards, some markers, and to make it more interesting, a monitor to connect our laptop so that we could get a broader perspective. And this is the place where we ran into our second problem. The monitor did not have internet connectivity, so we had to rely totally on the board.

We begin our case study by highlighting what we all want to achieve in it by highlighting all the important parts and writing them on the boards. While writing on the board, we felt a different vibe. It was like everything started falling in its place. One thing led to another, another thing led to some other things and we started connecting the dots, the places where we felt we were lagging. This may sound cliché but I still don’t know how we went about solving the case so quickly; maybe it was because of the vibrant energy that we felt in the place or maybe it was a cumulative effort of everyone that we managed to start the case and reach to a point where we felt a sense of achievement for the day or a combination of both. Whatever it was, it was really an awesome feeling, a sense of satisfaction that we all achieved for the day. With this positive attitude and accomplishment, we left for the day.

The next day we came we were caught off-guard. This is where we encountered the biggest block. We went to the place only to be told that we are not allowed to use the facility until January! (Exception if you are an Institute of Design student.) We were told to delete the pictures of what we had done on the earlier day and leave the facility since it is forbidden. A big setback for the whole team. Access to a place which contributed immensely to our findings and some innovative ideas was now denied to us. But we had to move on. We knew we could not stop and so we came back to our original knowledge hub, the library, to carry forward with our case.

But the question still remains unanswered. If a group of students come up with innovative ideas in the next couple of months, should they park their ideas, wait for the new year to turn up, and then use the facility to start their thinking process? I feel this should not be the case. The Kaplan Institute is for students, and the space should not be restricted.

Maybe what can be done is starting a way for students to reserve the place for any work. They should start an app or something like that which shows what part of the building is available for use. Just like we book study rooms or conference rooms, the same should be extended for this facility as well. It would be tough to compartmentalize the area since it is very open, and I don’t know if this is feasible or not, but there you have an idea for the effective space utilization of the Kaplan Institute.

 

 

Appears in
2018 - Fall - Issue 9
Tags
Channel